Projekt tillsammans med NCC: Borgunda Vattenverk bygger tillbyggnad för att öka och bibehålla kvalitén på råvattnet

I Skaraborg ligger Borgunda Vattenverk som under 2024 ska byggas ut. Projektet startade i januari och syftet med tillbyggnaden är att förbättra reningsprocessen av råvattnet.

Skaraborgsvatten ansvarar för dricksvattenförsörjningen till Skövde, Skara och Falköpings kommuner. Vattnet kommer från Vättern och leds till Borgunda vattenverk där det processas till dricksvatten för att sedan ledas vidare till respektive kommun.

Dricksvattnet som lämnar Borgunda är redan i god kvalité men det gäller att vara förberedd i takt med att efterfrågan ökar. Tanken är att kvalitén på vattnet inte ska försämras över tid – den ska till och med bli bättre. Det handlar helt enkelt om att ligga i framkant.

– Målsättningen med den nya tillbyggnaden är att säkra kvalitén på vattnet när kommunerna växer och kraven ökar, säger Carl Doverholm, förbundsdirektör på Skaraborgsvatten.

Över 1 miljard punkter bearbetas till underlaget mot projektörer, arkitekter och konstruktörer.

Carigon Skaraborg är mätpartner till NCC och på plats har mättekniker Christoffer Gustavsson och Pontus Hermansson haft intensiva dagar på vattenverket för att samla in och skapa noggranna punktmoln som NCC kan projektera utifrån.

– Vi skannar in befintliga ledningar och konstruktion för att kunna göra tillbyggnaden där nya stammar och ledningar ska möta de gamla, säger Christoffer och fortsätter:

– Det krävs hög noggrannhet och att vi ständigt för en dialog mellan Carigon, NCC och vattenverket för att säkerställa att allt som är viktigt kommer med!

Arbetet i projektet löper på bra och beräknas vara klart i slutet av 2024. Men vad är den största utmaningen för Pontus och Christoffer?

– Utmaningen är nog ändå att praktiskt utföra x antal uppställningar i trånga utrymmen där det går ledningar vart än ögat ser, berättar Christoffer.

– Ett rör kräver många uppställningar för att avbilda det så noggrant som möjligt, inflikar Pontus och tillägger:

– När scanningen är gjord bearbetas över 1 miljard punkter som ska vara underlag till projektörer, arkitekter och konstruktörer.

Och Carl, förbundsdirektör på Skaraborgsvatten, är både nöjd med samarbetet med Carigon och imponerad över vad som kan göras med den moderna tekniken.

– Kontakten och samarbetet med Carigon har varit roligt och spännande, helt fantastiskt vad man kan göra med modern teknik! Ett stort problem för oss har varit att vi har gammal och bristfällig dokumentation av befintlig anläggning, exempelvis så stämmer ritningar och verklighet dåligt vilket eventuellt kan bero på gamla höjdsystem med mera. Punktskanningen är ett suveränt hjälpmedel för att kunna få exakta ritningar av de gamla byggnaderna och installationerna, säger Carl.

”Att vara med och bidra med vår expertis är grymt roligt.”

NCC är en återkommande kund till Carigon, både i Skaraborg och i våra andra verksamma områden. Sedan en tid tillbaka arbetar Carigon Skaraborg även tillsammans med NCC i Mariestad där nya kriminalvårdsanstalter byggs. Men vad är det roligaste med projektet Borgunda Vattenverk?

– Att vi har fått chansen och vara med på ett projekt som detta. Det är inte varje dag ett vattenverk i Skaraborg bygger nytt och att då få chansen att vara med och bidra med vår expertis är grymt roligt, säger Christoffer.

– Och som vanligt är det alltid roligt att få samarbeta med NCC, avslutar Pontus Hermansson.

Nyheter inom samma bolag

Läs också om det här

2024-01-23

Vi söker mättekniker till Skaraborg

2023-11-16

Carigon med hjärtat – vi blir Guldsponsorer till IF Tymer 2024