Nytt samarbete med Skeppsviken när 6 flerbostadshus byggs i Sjölyckan i Mariestad

Nu byggs det 6 flerbostadshus i det relativt nyexploaterade bostadsområdet Sjölyckan i Mariestad. Fastighetsägare är VBU Mariestad AB och beställare är Hemhagen Fastigheter AB.

När Skeppsviken, som gör projektets alla husgrunder, blev en del av projektet kontaktade Carigon Skaraborg dem med förhoppning om att bli deras mätpartner i projektet. Sagt och gjort, nu är vår mättekniker Christoffer Gustavsson nästan halvtid på projektet sedan i slutet av maj.

Projektet startade under våren 2024 och tanken är att etapp 1 ska stå klart hösten 2025 och etapp 2 under våren 2026. Som det ser ut nu kommer vi vara på plats tills grundarbetet är färdigt, vilket beräknas till december i år.

 

”Ett uppdrag som kräver noggrannhet, samarbete och att man har koll på läget”

Projektet består av 6 grunder som ska byggas där det sedan ska monteras moduler från Vida Building om 6 våningar högt. För Carigons del består arbetet till stor del av att kontrollera att allt ingjutningsgods hamnar inom beställarens toleranskrav. Det är viktigt att grunden är i en jämn nivå för att den översta våningen ska hålla samma liv som den understa. Vår mättekniker Christoffer berättar mer:

– Det här är ett uppdrag som kräver noggrannhet, samarbete och att man har koll på läget då det är flera grunder i gång samtidigt. Utöver alla gods är vi med och kontrollerar uppstick, gjutdetaljer och nivåer på betongen. Eftersom det ska ställas moduler i 6 våningar på grunden är jämnheten och höjderna avgörande för att det ska lyckas hela vägen upp. En mindre avvikelse på grunden växer sig större ju högre man bygger, säger Christoffer.

Just nu är första grunden avklarad och det pågår arbete på ytterligare två grunder. Carigon har kommit halvvägs in i projektet. Att flera grunder byggs parallellt påskyndar förfarandet. Framåt kommer arbetet att fortlöpa och effektiviteten kommer att öka.

– Vi tar med det som har fungerat bra och gör det ännu bättre till nästa grund. På 6 grunder arbetar man effektivare på sista grunden kontra den första då man snappar upp idéer som förenklar processen samtidigt som kvaliteten behålls, berättar Christoffer.

 

”Carigon är en mycket viktig spelare”

Enligt Mathias Pettersson, projektchef på Skeppsviken, är det roligaste med projektet att få bidra till att Hemhagen får fina grunder till sina modulhus. Skeppsviken har i snitt 3–4 personer på plats för uppdraget. På fråga vilken som är den största utmaningen i projektet svarar Mathias:

– Noggrannheten, där Carigon är en mycket viktig spelare då vi har väldigt små toleranser.

Den svåraste biten för Carigon är att få in alla ingjutningsgods rätt i plan och höjd för att klara toleransen. Det är utmanande då godset först justeras in och svetsas fast i armeringen innan gjutningen. Vår mättekniker Christoffer vidareutvecklar:

– Efter gjutningen får vi gå och efterjustera godset ifall det skulle ha rubbats från sitt läge. Det är 500 mm tjock betong som gjuts och det blir krafter som kan påverka godset negativt. Vid sista gjutningen gjuts det upp betongklackar som i de bästa av världar ska vara i en och samma höjd vilket efterfrågar noggranna höjdinmätningar för att kunna leverera korrekt underlag till beställaren som ställer modulerna, berättar Christoffer.

Christoffer har kontakt med beställare, Skeppsviken och andra underentreprenörer. Han tycker om att det är ett utmanande projekt och han är positiv till det fina samarbetet mellan de olika aktörerna.

– Projektet i sig är utmanande och det gillar jag. Sen tror jag att det goda samarbetet mellan Carigon, Skeppsviken, Froab och Hemhagen gör att det blir en bra arbetsplats att åka till. Är det något problem eller om det finns frågor bollar vi det med varandra och löser utmaningen tillsammans.

 

Bra samarbete med Skeppsviken: ”Vi har båda inställningen och målet att det ska bli så bra som möjligt”

Det är första gången Carigon Skaraborg samarbetar med Skeppsviken och Christoffer är hoppfull om ett fortsatt samarbete.

– Jag är väldigt nöjd med hur samarbetet fungerar både ute i fält och med ledningen. Att vi håller en tät dialog med varandra underlättar för både mig och Skeppsviken. Vi båda har inställningen och målet att det ska bli så bra som möjligt, då arbetar vi gemensamt för det också, säger Christoffer.

– Samarbetet fungerar mycket bra. Carigon är noggranna och ställer upp på ett bra sätt. Det bästa är att de utför arbetet på ett bra sätt och har kontroll på detaljer och förändringar, säger Mathias, projektchef på Skeppsviken.

– Det är vårt första samarbete med Skeppsviken och jag hoppas att det blir fler samarbeten i framtiden. Det kommer att hända mycket i Skaraborg inom en snar framtid, säger Christoffer avslutningsvis.

Nyheter inom samma bolag

Läs också om det här

2024-02-20

Projekt tillsammans med NCC: Borgunda Vattenverk bygger tillbyggnad för att öka och bibehålla kvalitén på råvattnet

2023-11-16

Carigon med hjärtat – vi blir Guldsponsorer till IF Tymer 2024