Nytt reningsverk byggs i Nora: ”Många nya bekantskaper”

Det första spadtaget togs i november. Sedan dess har cirka 12 000 kubikmeter jord schaktats bort utifrån maskinstyrningsfilerna som Carigon skapat. Nu pågår ett omfattande arbete med pålutsättningen för vad som blir ett nytt reningsverk i Nora.

Byggnationen av det nya reningsverket är en totalentreprenad i partnering med Elva AB som totalentreprenör.

– Vår beställare, Tuna Entreprenad, sköter mark och bygg här. För oss är det många nya bekantskaper och det har varit ett väldigt kul projekt, säger Adrian, mättekniker på Carigon.

 

Arbetar för att öka säkerheten på byggarbetsplatsen

För Carigon började arbetet med att ta fram maskinstyrningsfiler till grävmaskinerna och att skapa ett byggnät med hjälp av prismor. Prismor har även installerats för att kontrollera rörelser i marken och öka säkerheten på byggarbetsplatsen.

– Det är faktiskt första gången som vi själva svetsar fast dubbarna på sponten! Det har blivit bra. Fördelen med att vi gör det själva är att vi kan placera dem exakt där vi vill ha dem. Det är Kim som har svetsat och tanken är att vi ska göra mer av det framöver också. Man vill inte att folk ska vara där nere om det rör sig för mycket, så det är ju för säkerheten vi gör det.

 

Spontkontroller tre gånger i veckan

Tre gånger i veckan utför Adrian spontkontroller i den sex meter djupa schakten. Om marken rör sig finns vissa larmnivåer och nya åtgärder behöver vidtas. Hittills har det dock inte varit några problem och istället är det fullt fokus på den omfattande spont- och pålutsättningen.

– Nu är vi inne i den mest intensiva perioden, med inmätning av ungefär 300 pålar som ska ner i marken. Så det är många pålar och många olika nivåer. Det är 16 meter ner till berg här så markförhållandena är inte optimala men det är jättebra folk, bra stämning och alla jobbar tillsammans för att hitta rätt lösningar. Det är ett spännande projekt!

Nyheter inom samma bolag

Läs också om det här

2024-06-04

Vi har hjälpt Östansjö IF med linjeutsättning – med hjälp av roboten TinySurveyor!

2024-03-01

Carigon med hjärtat – fortsatt sponsor till Falu IF