Nytt bostadsområde i Hallsberg: ”Vi förbereder för 32 tomter”

Samsala etapp 2 är projektnamnet för det nya bostadsområdet som förbereds i Hallsberg. Här är Carigon på plats och mäter in det nya områdets vatten och avlopp, gator och belysning på beställning av NCC.

Grävmaskinerna arbetar parallellt i varsin ände av det leriga gärdet. Den ena gräver ner brunnar, kablar och rör. Den andra återfyller där det senare blir uppbelyst villaväg. Var och hur djupt maskinerna ska schakta ser maskinisterna i sina grävsystems modeller som mättekniker Johan Åberg har tagit fram för det nya området.

– Vi började här en bit innan jul, berättar Johan. Jag har flugit med drönare och mätt in hela ytan och sen har jag gjort modellerna till alla maskiner. Idag är jag här och mäter för relationshandlingen.

 

Anslutningar till 32 tomter åt Hallsbergs kommun

Relationshandlingen är en dokumentation över arbetet som utförs och visar var alla brunnar, rör, anslutningar, ledningar och kablar ligger.

Den omfattar alltifrån dagvatten till gatubelysning och kablar för tele och bredband.

– Totalt är det en knapp kilometer väg som ska göras och ungefär lika mycket ledningar med anslutningar till alla 32 tomter som förbereds. Med hjälp av inmätningar kan man spåra allt i efterhand och kontrollera att det har blivit gjort på rätt sätt, säger Johan och fortsätter:

– Entreprenören får också betalt för de olika momenten, det kallas mängdjobb. Så jag håller även koll på arbetet så att kommunen inte betalar för mycket eller för lite i slutändan.

Flera projekt i gång med NCC

Johan har arbetat som mättekniker i nio år och på Carigon sedan 2018.

Som inhyrd mättekniker hos NCC arbetar Johan ofta i samma team och har flera parallella projekt i gång. Bland annat grundläggningen av två hus i Örebro som kallas Biplanet och tre mil kraftledning åt Svenska kraftnät och Vattenfall mellan Östansjö och Lindbacka.

Variationen som mättekniker är en av de saker som Johan uppskattar mest.

–  Det är olika projekt och man får jobba både ute och inne. Jag trivs bra, det passar mig. Vi gör ju de flesta typer av mätprojekt med allt från drönare till skanning. Just det här är ett ganska vanligt jobb på anläggningssidan så det rullar på som det ska, det är inga problem!

Nyheter inom samma bolag

Läs också om det här

2024-04-24

Vi söker mättekniker till Örebro med omnejd

2024-03-01

Carigon med hjärtat – fortsatt sponsor till Falu IF