Mälarsjukhuset bygger 45 000 nya kvadratmeter för akutvård

Varje millimeter räknas när NCC bygger ut Mälarsjukhuset med 45 000 m². Carigons Erik Johansson är en av mätteknikerna på plats som säkerställer att varje trapphus, vägg och borrhål hamnar enligt plan i det prestigefulla miljardprojektet.

– Det är alltid jättekul att få vara med och utveckla sin egen hemstad. Sen att jag har fått mina två barn här gör ju att projektet känns lite extra speciellt för mig, säger Erik.

Den nya delen av Mälarsjukhuset, E62, är redan åtta våningar hög och kommer bland annat ge plats åt akutvård, förlossningen, hjärtintensiven och sjukhusets nya huvudentré.

 

Arbetet började 2018

Arbetet började 2018 med rivning och sedan våren 2021 arbetar mättekniker Erik Johansson heltid på projektet i Eskilstuna som är ett av länets största byggprojekt genom tiderna och ska stå helt klart till år 2025.

– Totalt rör det sig om 45 000 m² och åtta våningar, eller nio våningar om vi räknar med helikopterplattan, berättar Erik. Nu kommer helikoptern kunna landa direkt på sjukhuset i stället för i parken dit ambulansen tidigare har fått åka för att hämta patienter.

NCC är beställare

Huvudentreprenör och Carigons beställare är NCC som Erik har arbetat med tidigare. Det innebär många bekanta ansikten och återförening med en tidigare arbetskamrat.

– Jag började min karriär på NCC så det känns lite extra kul att få förtroende på ett så här stort projekt. Vi är två mättekniker på heltid här, det är jag och min gamla kollega Anders. Vi delar upp allt mellan oss och det funkar kanonbra, säger Erik och fortsätter:

– Sen har vi vår nyanställda Hanna (Wallin) som jag tagit hjälp av nu till alla lättväggar. Bara för att vi ska få extra fart på det och ska ligga ett våningsplan före väggkillarna. Eftersom det är ett sjukhus är det ju extremt många smårum och gipsväggar som ska placeras ut.

 

”Lite detektivjobb”

Med Anders på semester och Hanna som hjälper till med lättväggar är Eriks fokus just den här dagen att sätta fasad, eller att placera ut ”brackets” som det heter till montörerna.

Ett av de större och mest komplicerade momenten är dock redan avklarade.

– Där den nya vårdbyggnaden går ihop med den gamla har jag projekterat in befintliga trapphus. Ibland är det ganska knepigt. Det måste ju lira precis så att alla prefab-element blir rätt mått och passar mot befintlig höjd. Det är lite detektivjobb men det blev jättebra.

Med detektivjobb menar Erik att verkligheten behöver undersökas så att den stämmer överens med ritningar och befintligt byggnät. Ett misstag kan bli en kostsam historia.

– Det kan till exempel finnas konstiga pågjutningar som vi inte trodde skulle finnas. Vi måste veta att det verkligen är bjälklag och inget annat som ligger på bjälklaget, så att vi mäter rätt saker. Det är snäva toleranser. På så sätt är det egentligen lättare att bygga helt nytt. Nu har det gällt att både dubbel- och trippelkolla allt och att ha tät dialog med konstruktören.

 

Ett spännande projekt

För drygt ett år sen var den nya vårdbyggnaden nere på marknivå. Nu är den åtta våningar hög plus helikopterplatta. Även om arbetet går snabbt framåt är det fortfarande mycket kvar att göra.

Erik blir kvar på projektet hela vägen till mållinjen 2025 och känner sig minst sagt positiv.

– Det är ett jättespännande projekt och jättebra platsledning. Alla har stenkoll på allt som ska göras. Sen är det alltid jättekul att få vara med och utveckla sin egen hemstad. Att jag har fått mina två barn här gör ju också att projektet känns lite extra speciellt för mig, säger Erik.

Nyheter inom samma bolag

Läs också om det här

2024-01-23

Vi söker mättekniker till Mälardalen

2023-12-04

Emanuel är ny delägare i Carigon Mälardalen: ”Det är det här jag har sökt efter”