Lär känna bröderna Carlsson – medgrundare av Carigon

Delägare, bröder, bästa vänner. Adrian och Emil Carlsson var med och grundade Carigon Sverige AB när det begav sig och har sedan dess varit med under alla steg längs vägen. Nu är nästa mål att starta upp ett helt nytt dotterbolag, den här gången i Skaraborg.

– Vad är våra likheter? frågar Emil och vänder sig mot Adrian.

– Har vi några likheter?

Efter en stund kommer bröderna fram till att båda är serviceinriktade. Men kanske slutar likheterna där. Att båda skulle bli mättekniker var ingenting som var självklart från början.

Av en slump hamnade Adrian på ett anläggningsföretag efter att ha läst naturvetenskapligt program på gymnasiet. När lillebror skulle ute i arbetslivet var det Adrian som tipsade om en ledig tjänst på samma företag.

Sedan har det rullat på, som bröderna själva uttrycker det.

– Jag har alltid varit praktisk men visste inte alls vad jag skulle göra i framtiden, berättar Adrian. När jag fick börja mäta fastnade jag för det. Det tekniska, att få vara involverad i alla moment och träffa mycket människor. Jag hamnade rätt.

– Det var lite samma för mig. Jag fick ett instrument i handen och på den vägen är det. Det var intressant och man fick större och större projekt. Mer erfarenhet. Det gjorde att vi landade här till slut, så något rätt måste man ju ha gjort.

 

”Blir nästan fartblind”

Samma år som Carigon Sverige AB startade anställdes tre mättekniker för att kunna möta de projekt som företaget fick in. Efter två år öppnades dotterbolaget Carigon Mälardalen.

– Man blir nästan fartblind, säger Emil. Vi sätter oss inte och blickar bakåt så ofta, utan det är snarare bara att vi konstaterar att vi har kul och fortsätter framåt.

– Absolut, och nu börjar vi komma till en bra nivå där vi behöver stanna upp lite. Det blir mer administration samtidigt som både jag och Emil vill kunna fortsätta vara ute i fält. Tidigare hade jag en tid där det bara var administrativt jobb och det vill vi undvika. I Carigon vill vi fortsätta att kunna vara ut i fält och få träffa människor och jobba i produktionen.

– Det är sant. Det som har gjort att vi har kunnat ha en så bra balans hittills är att vi har bra anställda som tar ansvar för sina egna projekt, men det är klart vi vill kunna fortsätta med det vi tycker är roligast.

 

”Ånej tänkte jag”

Likheterna börjar visa sig, och den kanske tydligaste likheten är deras intressen i allmänhet och intresset för yrket i synnerhet. Vad som skiljer bröderna åt verkar snarare vara deras angreppssätt.

Emil lyfter ett exempel från barndomen.

– När vi var yngre och skulle tävla mot varandra så skulle Adrian alltid skriva tabeller och tänka fram regler med mera, det kunde ta flera timmar innan vi kom i gång med något. Ånej tänkte jag, inte nu igen

– Emil ville bara köra.

– Ja, och det är nog lite samma sak nu. Adrian grottar ner sig i frågor och blir mycket insatt när det kommer till mätning. Jag har mer överblick. Det är nog därför det funkar så bra, tack vare våra olikheter. Sen tycker vi båda att det är sjukt kul också!

 

Nästa steg är att starta i Skaraborg

Ett nytt kul steg för Carigon och bröderna innan de stannar upp är att starta ett helt nytt dotterbolag.

– Vi har fått in ett flerårigt projekt åt NCC som bygger ut kriminalvårdsanstalten i Mariestad, berättar Adrian.

– Yes, så nästa steg är att starta upp i Skaraborg och etablera oss där fullt ut. Det kommer att bli Carigon Skaraborg så det känns riktigt kul.

Carigon har redan börjat arbeta med det stora projektet i Mariestad. Här bygger NCC ut anstalterna i samverkan med Specialfastigheter.

Anstalten Rödjan får cirka 150 nya platser och Tidaholmsanstalten utökas med ett 70-tal platser. Samtidigt ska de nya byggnaderna få bättre driftsekonomi och lägre energiförbrukning. Det är ett stort projekt med en tidsplan som sträcker sig fram till senast 2025.

För nya Carigon Skaraborg är brödernas plan att fortsätta på den inslagna vägen enligt samma recept som i Örebro och Mälardalen. Det rullar på.

– Vårt grundkoncept är att våra kunder ska kunna vara trygga med vem de än får från Carigon, säger Emil. Sen kan de ju efterfråga en viss person, om de har jobbat med någon tidigare eller så. Men vi ska ha den tryggheten att vi ska kunna skicka vem som helst till vilket projekt som helst, och det är vår målsättning när vi rekryterar för Skaraborg också.

Nyheter inom samma bolag

Läs också om det här

2024-05-08

Vi söker mättekniker till Mälardalen

2024-04-24

Vi söker mättekniker till Örebro med omnejd