Helt ny stadsdel växer fram i Västerås: ”Vårt andra projekt i området”

Ett år har gått sedan Carigons nya dotterbolag i Mälardalen startade upp. Nu har verksamheten tagit fart ordentligt. Ett av flera projekt som är igång är trygghetsboendet i den helt nya stadsdelen Södra Källtorp i Västerås.

Hundratals bostäder, ny idrottshall, ny förskola, äldreboende och trygghetsboende. Det är visionen för den nya stadsdelen. Hittills är äldreboendet byggt, där med Carigon som mätpartner till PEAB, och nu är det grannbyggnadens tur. Den här gången tillsammans med HMB som totalentreprenör.

– Det är vårt första projekt med HMB och det känns väldigt kul, säger Erik, mättekniker på Carigon Mälardalen. Det blir ett trygghetsboende med 55 lägenheter på tre våningar och i källaren som vi gjuter nu blir det skyddsrum. Jag var här igår och säkerställde att allt blir rätt, och så att inga avlopp eller röruppstick hamnar fel vid gjutningen.

När betongen har brunnit är det mest kritiska momentet genomfört. Erik kan växla fokus och börja med finutsättning av väggar och att sätta baslinjer, därefter går allt snabbare.

Omfattande jobb med pålutsättningen

Tidigare i projektet har Carigon bland annat tagit fram olika modeller till grävmaskinen, med allt från hur det ska schaktas till var alla rör ska gå. Det har också varit ett omfattande jobb med pålutsättningen, särskilt för skyddsrummet som byggs.

– Det är ganska många sneda pålar här som kräver lite extra jobb. Men mest jobb har det varit med skyddsrummet. Där behöver vi påla tätt eftersom skyddsrummet är så rejält och tungt. Det är första gången jag är med och bygger ett skyddsrum men det har gått bra.

Det nya trygghetsboendet åt Hemsö ska stå klart i slutet på 2021. Därefter återstår att se om det blir ytterligare projekt för Carigon i Södra Källtorp. Under det första året har det hänt mycket hos Carigon Mälardalen och Erik hoppas och tror att det ska fortsätta så.

– Trygghetsboendet är vårt andra projekt i området och det rullar verkligen på nu i Mälardalen!

Nyheter inom samma bolag

Läs också om det här

2024-05-08

Vi söker mättekniker till Mälardalen

2023-12-04

Emanuel är ny delägare i Carigon Mälardalen: ”Det är det här jag har sökt efter”