Carigon inventerar timmer åt Setra i Hasselfors: ”Bara fördelar att ta in hjälp”

Setra är ett av Sveriges största träindustriföretag som levererar produkter till aktörer i hela världen. I två år har Carigon inventerat deras timmer vid sågverket i Hasselfors. Med Carigon som mätpartner kan produktionen fortlöpa som vanligt under inventeringen.

Slobodan, mättekniker på Carigon, är på plats i Hasselfors en gång i månaden för att göra inventeringen. Han får en skiss av Setra över de trävältor som ska inventeras och flyger sedan drönare över området. Hur fungerar drönarflygningen och processen efteråt?

– Vi gör vad som kallas fotogrammetri. Det innebär att vi tar bilder med drönaren på trävältorna och exporterar dem. Efter det processar en mjukvara dessa bilder och vi får en 3D-utmålning som gör att vi kan räkna ut volymen på trävältorna, förklarar Slobodan.

 

”Det finns ingen bättre teknik just nu”

Slobodan använder DJI Phantom 4 RTK-drönaren för att inventera. Utrustad med den senaste tekniken är den optimal för precisionskartläggning och datauppsamling.

– Att flyga runt hela området tar lite mindre än en timme. Det finns ingen bättre teknik just nu än den som finns i denna drönare. Andra instrument kräver mycket mer tid för att utföra samma uppgift, säger Slobodan.

 

”Vi vinner mycket på att Carigon gör inventeringen”

 Produktionsplanerare Lasse Pettersson och produktionschef PA Johansson från Setra berättar att de är nöjda med samarbetet. Innan Carigon blev mätpartner inventerade de enligt 5-meters-metoden som var både tids- och resurskrävande.

– Då mäter man upp 5 meter på längden och går på egen hand runt med stickor som mäter medelhöjden på trävältorna. För att det ska gå någorlunda fort så går det åt 6 personer. Det har bara varit fördelar med att ta in hjälp, säger Lasse.

Att ta in Carigon som mätpartner har inneburit stora ekonomiska fördelar – produktionen fortlöper som vanligt, Setra får ut mer exakt data och det kräver inga resurser från deras egen personal.

– Det är en investering och nu sågar vi sju dagar i veckan. Det blir otroligt dyrt att stå still för inventeringen, det handlar om flera hundratusen kronor per gång. Vi vinner mycket på att Carigon gör inventeringen, säger PA.

 

Nyheter inom samma bolag

Läs också om det här

2024-08-21

Adrian och Emil om läget i Örebro: ”Det roligaste är att se personer utvecklas”

2024-06-04

Vi har hjälpt Östansjö IF med linjeutsättning – med hjälp av roboten TinySurveyor!