3D-modellsritning över lägenhetshus levererad åt White Arkitekter

Med hjälp av en 3D Scanner kunde Carigon leverera ett punktmoln av byggnaden som Arkitektbyrån White fått i uppdrag att rita en ombyggnation på. Det som dessutom bidrog till ett lyckat samarbete var en bra kommunikation och lyhördhet från Carigons sida.

På Västra Bangatan i Örebro finns ett hus från 1950-talet. Huset har 14 lägenheter som nu ska renoveras från grunden. Då huset är så pass gammalt fanns det endast äldre och icke fullständiga ritningar att ta del av. White Arkitekter, som fick uppdraget att rita en ombyggnation av det här lägenhetshuset, var nu i behov av att hitta någon som kunde leverera underlag för relationshandling.

– Vi var tvungna att hitta en samarbetspartner som kunde utföra en scanning av ett punktmoln åt oss. Därför tog vi in offerter från flera aktörer och utifrån dessa kunde vi enkelt välja ut Carigon. De kunde leverera det vi sökte till bäst pris, säger Oskar Widlund, kontorschef och uppdragsledare på White.

Det tog endast två dagar för Carigon att scanna lägenhetshuset på Västra Bangatan. Då scannades både fasad, tak och insidan av lägenheterna. Med hjälp av en 3D Scanner kunde Carigons Adrian Carlsson utföra arbetet utan några vidare komplikationer.

– Det krävs bra planering och noggrannhet för att utföra denna typen av mätningar. Det är inte bara att placera instrumentet och trycka på ”kör” utan förberedelserna är det viktigaste. I det här fallet var det extra viktigt med planering då vi faktiskt var inne i andra personers hem. Därför var det bra att vi lyckades avsluta mätningarna på så kort tid, förklarar Adrian.

De punkter som Scannern mäter bildar ett punktmoln som nästan blir som ett foto av verkligheten. Eftersom lägenheterna som mättes ännu var bebodda så valde Adrian att utesluta allt det som syns i rummen förutom väggar, golv och tak.

White Arkitekter är nöjda med det underlag som levererades, som nu går vidare med att arbeta i deras egna uppdrag med att ta fram ritningar för renoveringen. Enligt Adrian fann arkitekterna skillnader i de gamla och nya ritningarna med en gång. Han tycker det känns skönt att arbetet verkligen lönade sig.

– Vi upplevde samarbetet som väldigt bra. Carigon hade en tät och bra kommunikation med oss som underlättade arbetet. De var ständigt nyfikna och lyhörda kring vårt arbete för att kunna anpassa underlaget efter våra önskemål. Och det uppskattades verkligen, avslutar Oskar.

Nyheter inom samma bolag

Läs också om det här

2024-04-24

Vi söker mättekniker till Örebro med omnejd

2024-03-01

Carigon med hjärtat – fortsatt sponsor till Falu IF