fbpx
×
2020-11-05

Möt vår nya specialist på drönarflygning: ”Otroligt användbar teknik”

Företagets senaste tillskott heter Pontus Hermansson. Med nyrekryteringen av drönarspecialisten breddar Carigon sin verksamhet och kommer nu att kunna erbjuda fler typer av tjänster inom modern mätteknik. Pontus berättar om sina erfarenheter och de nya möjligheterna som drönarflygningen öppnar för branschen.

I början på augusti gjorde Carigons nya drönarspecialist, Pontus Hermansson, sin första dag på jobbet. Han har lång erfarenhet som mättekniker och började sin karriär redan 2007. De senaste åren har han haft fullt fokus på drönare, både vad det gäller att använda tekniken ute i fält och att hjälpa branschen optimera tekniken för ännu bättre resultat och snabbare processer.

Som erfaren mättekniker passar Pontus bra in hos Carigon och det gör han även som person. Under sina många år i branschen har han redan hunnit korsa väg med de flesta på företaget.

– Det känns väldigt kul att komma till Carigon och jag trivs redan superbra. Det underlättar såklart att jag har träffat de flesta tidigare och har koll på att det är bra personer som jobbar här, säger Pontus och fortsätter:

– De senaste åren har jag fått grotta ner mig totalt och verkligen djupdyka i det tekniska bakom drönare och jag tycker det är grymt roligt. Särskilt det sista året har det varit mycket fokus på just det tekniska, så det känns bra att jag ska få arbeta mer i fält igen. Jag har saknat gemenskapen och att få arbeta nära kollegor. Nu ser jag framemot att producera bra resultat som bidrar i projekten och hjälper andra att utföra sitt arbete på ett professionellt sätt.

 

Bättre översikt och mer naturtrogna 3D-modeller

 

Den nya drönartekniken skapar fler möjligheter för branschen och Pontus ställer det i relation till mer klassisk mätteknik:

– När man mäter in något på det hederliga sättet så går du kanske längs en stenkantslinje eller en asfaltsmitt och tar mätpunkter var femte eller var tionde meter, och sen lite tätare när det svänger. Drönartekniken å andra sidan klarar av att leverera ett stort moln av mätpunkter med en punkt vid princip varje centimeter.

Under en flygning tar drönaren mängder av bilder ovanifrån som sedan läggs in i en mjukvara där bilderna jämförs mot varandra. På så sätt kan en digital 3D-modell av verkligheten skapas.

Den digitala 3D-modellen består i sin tur av koordinater med x-, y- och z-information samt en färg. De täta punktmolnen från drönarflygningarna kan användas för mängdning, mätning eller exempelvis drapera 3D-modeller med bildernas textur för väldigt naturtrogna resultat.

– Det går att använda drönartekniken till det mesta och det är en otroligt användbar teknik om man exempelvis vill få en bra översikt, dokumentera, få snygga 3D-modeller av verkligheten eller vill mäta ett svåråtkomligt objekt. Sedan är det ju så att mätteknikerna föreslår det sätt som är mest effektivt att mäta något på. Ibland lämpar sig de klassiska tillvägagångssätten bättre och ibland är det bäst med drönare. Det handlar helt enkelt om projektens förutsättningar och vad som blir bäst för kunden, men det ska bli väldigt kul att få bidra med min kompetens både på företaget och ute på projekten.

Äldre Nyheter

2021-05-12

Vi söker mättekniker till Carigon Mälardalen

Carigon fortsätter växa och söker nu fler duktiga mättekniker till Mälardalen. Är det dig vi söker?

2021-04-22

Slobodan på plats i Kumla – här växer Kungsparken fram

Kungsparken byggs i Kumla. Här blir det ett nytt vård- och omsorgsboende med 126 lägenheter på totalt 10 000 kvadratmeter. Slobodan Pavlovic som i oktober blev en del av Carigon berättar mer om både sig själv och projektet där OBK är totalentreprenör.

2021-03-16

48 bostadsrätter byggs i Västerås: ”Alltid kul att arbeta med PEAB”

Projekt Tallgläntan byggs i Västerås tillsammans med PEAB. Mitt i snöyran arbetar Elinore Johansson – en av Carigons senaste förstärkningar – med att sätta ut hissgropar och fundament till de nya byggnaderna.

2021-02-25

Helt ny stadsdel växer fram i Västerås: ”Vårt andra projekt i området”

Ett år har gått sedan Emil och Erik startade upp Carigons dotterbolag i Mälardalen. Nu har verksamheten tagit fart ordentligt. Ett av flera projekt som är igång är trygghetsboendet i den helt nya stadsdelen Södra Källtorp i Västerås.

2021-02-02

Nytt reningsverk byggs i Nora: ”Många nya bekantskaper”

Det första spadtaget togs i november. Sedan dess har cirka 12 000 kubikmeter jord schaktats bort utifrån maskinstyrningsfilerna som Carigon skapat. Nu pågår ett omfattande arbete med pålutsättningen för vad som blir ett nytt reningsverk i Nora.

2020-08-26

Finplanering som gör kulturen tillgänglig för alla

Kulturkvarteret växer fram i Örebro. Med sin spegelblanka fasad är det en iögonfallande byggnad som smälter in och sticker ut på samma gång. Vad som däremot inte är lika synligt är hur kulturen tillgängliggörs genom noggrann finplanering.

2020-08-06

Nytt kontorshus vid sjukhuset i Örebro

Carigon har fått förtroendet som mätpartner när ett nytt kontorshus byggs vid Universitetssjukhuset i Örebro. Det stora byggprojektet kallas för IT-huset och leds av NCC i ett partneringsamarbete.

2020-05-18

Vi söker mättekniker – bli en del av vårt team i Örebro

Är du en erfaren mättekniker? Då kan du bli vår nya kollega. Nu vill vi växa med fler duktiga mättekniker som kan vara med och driva företaget framåt när efterfrågan på våra mättjänster är – och förväntas fortsätta vara – stor.

2020-03-30

Intervju med Carigons VD: ”Vi har ännu bättre förutsättningar i år”

Stora projekt, avgörande tillfällen, anställningar och expansion. Carigon grundades i slutet av 2017 och har nu varit verksamma i drygt två år. Joel Ringnander som är VD för Carigon reflekterar över de fartfyllda åren som varit.

2020-02-06

Carigon expanderar – öppnar dotterbolag i Mälardalen: ”Vi är redo!”

Carigon har växt och finns nu även i Mälardalen. Bakom satsningen står Emil Wahlström och Erik Johansson som båda blir delägare och mättekniker i dotterbolaget.

scroll top button