fbpx
×
2019-08-28

Kulturkvarteret i Örebro

Sedan starten i maj 2018 har Carigon varit involverade i det stora projektet Kulturkvarteret i centrala Örebro. Mätningsarbetet har både varit utmanande och väldigt roligt, berättar Johan Åberg från Carigon.

Kulturkvarteret är det massiva projekt som pågår nedanför Stortorget, precis bredvid Konserthuset i centrala Örebro. Bygget ska bli en gränsöverskridande plats för upplevelser, lärande och möten – för alla, men med särskilt fokus på barn och unga. Här kommer bland annat Stadsbiblioteket och Kulturskolan att finnas.Information hämtad från Örebro Kommuns hemsida. Läs mer här: https://www.orebro.se/bygga-bo–trafik/aktuella-byggprojekt/kommunala-byggprojekt/lista/2017-03-31-kulturkvarteret.html

Johan Åberg från Carigon har varit involverad i projektet sedan ledningsflytten i början av maj förra året. För Carigon är det ett komplicerat prestigeprojekt, vilket Johan tycker varit roligt att fått vara delaktig i.

– Allting har fungerat jättebra här. Det är mycket jobb, så vi har nästan fått jobba mer än heltid vissa gånger. Men det känns bara positivt. Det visar på att vi är yrkeskunniga nog att utföra arbetet ordentligt och enligt tidsplan, menar Johan

Beställare av projektet är Örebroporten Fastigheter AB som kommer äga och förvalta den färdiga byggnaden med Örebro Kommun som hyresgäst. NCC är totalentreprenörer för projektet och de i sin tur har anlitat UPB för att utföra stommen och LWAB för att utföra fasadarbeten. Alla dessa tre har haft Carigon som sin mätpartner i projektet.

– Det finns en stor vinning i att ha ett och samma företag som sköter om mätningen genom ett helt projekt. Det handlar dels om optimeringen av tiden vilket blir mycket bättre om det är 1 mätare som sköter om mätningen för olika yrkesgruppen och på så vis bidrar till en bättre ekonomi i projektet. Den andra och kanske största fördelen handlar om förståelsen av projektet. Om något exempelvis skulle ha beslutats om att ändras eller utföras på annorlunda sett så har den mätaren som varit med i de arbetsmomenten vetskap om detta och kan på så sätt underlätta flödet istället för att arbetet ska stanna upp och utredas innan det kan fortsätta, förklarar Johan.

Vad står på dagens agenda?

– Idag är Mohammed här för att stötta mig i arbetet som ska bli klart innan de kommande semesterveckorna. Vi håller på att förbereda så att LW kan fortsätta att jobba med fasaden under semestern och just nu håller vi på med att märka ut var alla fästen till glasfasaden ska sitta berättar Johan. Något som innefattar en väldigt noggrann precision på millimeternivå, tillägger kollegan Mohammed. Det är väldigt strikt när man arbetar med en glasfasad, då det krävs att glaspartierna sitter på exakt rätt ställe för att nästa parti ska kunna få plats. Vi ska sätta ut över 4000 fästen för dessa glasväggar och sedan göra efterkontroller när de väl sitter på plats.

Minna Bäckström jobbar som arbetsledare åt NCC på projektet. Hon har under arbetets gång haft en daglig kontakt med Johan och tycker samarbetet sinsemellan har skötts under goda förhållanden.

– Det har gått riktigt bra att arbeta tillsammans med Johan och Carigon. De har alltid funnits på plats, vilket underlättat för detta stora projekt som kräver en hel del kommunikation för att allt ska kunna rulla i rätt riktning. Så det har verkligen uppskattats från vår sida. De har skött sig jättebra och arbetet har utförts på ett smidigt sätt. Yrkesarbetarna i bygget är också toppennöjda, förklarar Minna.

Johan instämmer med Minnas ord kring hur viktig en god kommunikation är när det finns många parter som ska samarbeta tillsammans. Han är dessutom tydlig med att poängtera uppskattningen till att få vara med i ett sådant stort projekt för Örebro stad. Carigon har utfört arbeten i byggnadens alla delar, vilket gjort att de fått utöva en mängd olika mätningstekniker i detta projekt. Vi ser, precis som Johan, mycket fram emot att få se slutresultatet av det nya Kulturkvarteret under 2021.

Äldre Nyheter

2020-11-05

Möt vår nya specialist på drönarflygning: ”Otroligt användbar teknik”

Med Pontus som drönarspecialist breddar Carigon sin verksamhet och kommer nu att kunna erbjuda fler typer av tjänster inom modern mätteknik.

2020-08-26

Finplanering som gör kulturen tillgänglig för alla

Kulturkvarteret växer fram i Örebro. Med sin spegelblanka fasad är det en iögonfallande byggnad som smälter in och sticker ut på samma gång. Vad som däremot inte är lika synligt är hur kulturen tillgängliggörs genom noggrann finplanering.

2020-08-06

Nytt kontorshus vid sjukhuset i Örebro

Carigon har fått förtroendet som mätpartner när ett nytt kontorshus byggs vid Universitetssjukhuset i Örebro. Det stora byggprojektet kallas för IT-huset och leds av NCC i ett partneringsamarbete.

2020-05-18

Vi söker mättekniker – bli en del av vårt team i Örebro

Är du en erfaren mättekniker? Då kan du bli vår nya kollega. Nu vill vi växa med fler duktiga mättekniker som kan vara med och driva företaget framåt när efterfrågan på våra mättjänster är – och förväntas fortsätta vara – stor.

2020-03-30

Intervju med Carigons VD: ”Vi har ännu bättre förutsättningar i år”

Stora projekt, avgörande tillfällen, anställningar och expansion. Carigon grundades i slutet av 2017 och har nu varit verksamma i drygt två år. Joel Ringnander som är VD för Carigon reflekterar över de fartfyllda åren som varit.

2020-02-06

Carigon expanderar – öppnar dotterbolag i Mälardalen: ”Vi är redo!”

Carigon har växt och finns nu även i Mälardalen. Bakom satsningen står Emil Wahlström och Erik Johansson som båda blir delägare och mättekniker i dotterbolaget.

2019-12-11

Nytt projekt åt YLAB

Byggfirman YLAB ansvarar över entreprenaden för Mios nya lokaler i Boglundsängen, Örebro. Carigon har fått i uppdrag att vara deras mätpartner genom projektet.

2019-06-19

3D-modellsritning över lägenhetshus levererad åt White Arkitekter

Med hjälp av en 3D Scanner kunde Carigon leverera ett punktmoln av byggnaden som Arkitektbyrån White fått i uppdrag att rita en ombyggnation på.

2019-06-19

Uppdaterad hemsida

Vi kan nu med glädje meddela att vi har uppdaterat vår hemsida ytterligare.

scroll top button