fbpx
×
2020-08-26

Finplanering som gör kulturen tillgänglig för alla

Kulturkvarteret växer fram i Örebro. Med sin spegelblanka fasad är det en iögonfallande byggnad som smälter in och sticker ut på samma gång. Vad som däremot inte är lika synligt är hur kulturen tillgängliggörs för alla. Bland annat genom noggrann finplanering.

Kulturkvarteret ska bli ett gränsöverskridande nav för lärande, upplevelser och möten. Här kommer både Stadsbiblioteket och Kulturskolan att husera från och med våren 2021 när byggnaden är klar för inflytt.

Carigon har varit med från start och det har gått ungefär ett år sedan senast vi besökte Kulturkvarteret för ett reportage. Då pågick arbetet med att märka ut alla fästen till glasfasaden. Idag pågår fortfarande en del arbete med byggnaden, men som mätpartner har Carigon nu gått vidare till finplaneringen.

– Nu hjälper vi NCC som är beställare med bland annat höjdsättningen på marken. Vi vill få fall från byggnaderna till brunnarna så att inte regnvattnet rinner mot fasaden. Det har varit en utmaning att få till höjderna i och med att Konserthuset, gamla Riksbankshuset och nya Kulturkvarteret alla ligger på lite olika höjd. Samtidigt ska det tillgänglighetsanpassas, så för att alla ska kunna ta sig fram får det inte vara för mycket lutning på ytorna heller, säger Adrian Carlsson, delägare och mättekniker på Carigon.

Att kulturen blir tillgänglig är en viktig del av projektet. Det har varit många parametrar för Adrian att ta i beaktning men det har underlättats av att Carigon har varit mätpartner för alla projektets delar. Precis som vid arbetet med byggnaden är finplaneringen uppdelad i etapper.

– Totalt är finplaneringen uppdelad i tre etapper och den första är snart klar. Cykelställen är på plats och plattytorna börjar också bli färdiga, så det ser redan väldigt bra ut. Det är ett spännande och kul projekt att jobba med. Vanligtvis gör vi bara modellerna men nu har vi fått projektera höjderna också, så det har varit extra roligt, säger Adrian.

Kulturkvarteret kommer att ägas och förvaltas av Örebroporten och Carigon kommer i princip att vara med på projektet tills nycklarna lämnas över. Den sista etappen blir finplaneringen där byggkojorna idag är placerade längs Nygatan.

Någon annan som kommer att vara med tills Kulturkvarteret är helt klart är Philip Oktay. Han är arbetsledare på NCC och har dialog med såväl Örebroporten som Carigon.

– Det har fungerat jättebra med Carigon som mätpartner! Vi har fått all hjälp som vi behövt och hela tiden hittat bra lösningar att presentera för Örebroporten och genomföra. Det är skönt med en bra mätpartner. Man vet att allt blir rätt och slipper stirra sig blind på bygghandlingarna. Nu kan vi utgå från verkligheten istället. Vi har hela tiden haft en bra dialog tillsammans och det har verkligen fungerat bra med Adrian och gänget, säger Philip.

Äldre Nyheter

2021-05-12

Vi söker mättekniker till Carigon Mälardalen

Carigon fortsätter växa och söker nu fler duktiga mättekniker till Mälardalen. Är det dig vi söker?

2021-04-22

Slobodan på plats i Kumla – här växer Kungsparken fram

Kungsparken byggs i Kumla. Här blir det ett nytt vård- och omsorgsboende med 126 lägenheter på totalt 10 000 kvadratmeter. Slobodan Pavlovic som i oktober blev en del av Carigon berättar mer om både sig själv och projektet där OBK är totalentreprenör.

2021-03-16

48 bostadsrätter byggs i Västerås: ”Alltid kul att arbeta med PEAB”

Projekt Tallgläntan byggs i Västerås tillsammans med PEAB. Mitt i snöyran arbetar Elinore Johansson – en av Carigons senaste förstärkningar – med att sätta ut hissgropar och fundament till de nya byggnaderna.

2021-02-25

Helt ny stadsdel växer fram i Västerås: ”Vårt andra projekt i området”

Ett år har gått sedan Emil och Erik startade upp Carigons dotterbolag i Mälardalen. Nu har verksamheten tagit fart ordentligt. Ett av flera projekt som är igång är trygghetsboendet i den helt nya stadsdelen Södra Källtorp i Västerås.

2021-02-02

Nytt reningsverk byggs i Nora: ”Många nya bekantskaper”

Det första spadtaget togs i november. Sedan dess har cirka 12 000 kubikmeter jord schaktats bort utifrån maskinstyrningsfilerna som Carigon skapat. Nu pågår ett omfattande arbete med pålutsättningen för vad som blir ett nytt reningsverk i Nora.

2020-11-05

Möt vår nya specialist på drönarflygning: ”Otroligt användbar teknik”

Med Pontus som drönarspecialist breddar Carigon sin verksamhet och kommer nu att kunna erbjuda fler typer av tjänster inom modern mätteknik.

2020-08-06

Nytt kontorshus vid sjukhuset i Örebro

Carigon har fått förtroendet som mätpartner när ett nytt kontorshus byggs vid Universitetssjukhuset i Örebro. Det stora byggprojektet kallas för IT-huset och leds av NCC i ett partneringsamarbete.

2020-05-18

Vi söker mättekniker – bli en del av vårt team i Örebro

Är du en erfaren mättekniker? Då kan du bli vår nya kollega. Nu vill vi växa med fler duktiga mättekniker som kan vara med och driva företaget framåt när efterfrågan på våra mättjänster är – och förväntas fortsätta vara – stor.

2020-03-30

Intervju med Carigons VD: ”Vi har ännu bättre förutsättningar i år”

Stora projekt, avgörande tillfällen, anställningar och expansion. Carigon grundades i slutet av 2017 och har nu varit verksamma i drygt två år. Joel Ringnander som är VD för Carigon reflekterar över de fartfyllda åren som varit.

2020-02-06

Carigon expanderar – öppnar dotterbolag i Mälardalen: ”Vi är redo!”

Carigon har växt och finns nu även i Mälardalen. Bakom satsningen står Emil Wahlström och Erik Johansson som båda blir delägare och mättekniker i dotterbolaget.

scroll top button