fbpx
×
2022-08-17

Mälarsjukhuset bygger 45 000 nya kvadratmeter för akutvård: ”Känns lite extra speciellt”

Varje millimeter räknas när NCC bygger ut Mälarsjukhuset med 45 000 m². Carigons Erik Johansson är en av mätteknikerna på plats som säkerställer att varje trapphus, vägg och borrhål hamnar enligt plan i det prestigefulla miljardprojektet.

– Det är alltid jättekul att få vara med och utveckla sin egen hemstad. Sen att jag har fått mina två barn här gör ju att projektet känns lite extra speciellt för mig, säger Erik.

 

 

Den nya delen av Mälarsjukhuset, E62, är redan åtta våningar hög och kommer bland annat ge plats åt akutvård, förlossningen, hjärtintensiven och sjukhusets nya huvudentré.

 

Arbetet började 2018 med rivning och sedan våren 2021 arbetar mättekniker Erik Johansson heltid på projektet i Eskilstuna som är ett av länets största byggprojekt genom tiderna och ska stå helt klart till år 2025.

 

– Totalt rör det sig om 45 000 m² och åtta våningar, eller nio våningar om vi räknar med helikopterplattan, berättar Erik. Nu kommer helikoptern kunna landa direkt på sjukhuset i stället för i parken dit ambulansen tidigare har fått åka för att hämta patienter.

 

NCC är beställare

 

Huvudentreprenör och Carigons beställare är NCC som Erik har arbetat med tidigare. Det innebär många bekanta ansikten och återförening med en tidigare arbetskamrat.

 

– Jag började min karriär på NCC så det känns lite extra kul att få förtroende på ett så här stort projekt. Vi är två mättekniker på heltid här, det är jag och min gamla kollega Anders. Vi delar upp allt mellan oss och det funkar kanonbra, säger Erik och fortsätter:

 

– Sen har vi vår nyanställda Hanna (Wallin) som jag tagit hjälp av nu till alla lättväggar. Bara för att vi ska få extra fart på det och ska ligga ett våningsplan före väggkillarna. Eftersom det är ett sjukhus är det ju extremt många smårum och gipsväggar som ska placeras ut.

 

”Lite detektivjobb”

 

Med Anders på semester och Hanna som hjälper till med lättväggar är Eriks fokus just den här dagen att sätta fasad, eller att placera ut ”brackets” som det heter till montörerna.

 

Ett av de större och mest komplicerade momenten är dock redan avklarade.

 

– Där den nya vårdbyggnaden går ihop med den gamla har jag projekterat in befintliga trapphus. Ibland är det ganska knepigt. Det måste ju lira precis så att alla prefab-element blir rätt mått och passar mot befintlig höjd. Det är lite detektivjobb men det blev jättebra.

 

Med detektivjobb menar Erik att verkligheten behöver undersökas så att den stämmer överens med ritningar och befintligt byggnät. Ett misstag kan bli en kostsam historia.

 

– Det kan till exempel finnas konstiga pågjutningar som vi inte trodde skulle finnas. Vi måste veta att det verkligen är bjälklag och inget annat som ligger på bjälklaget, så att vi mäter rätt saker. Det är snäva toleranser. På så sätt är det egentligen lättare att bygga helt nytt. Nu har det gällt att både dubbel- och trippelkolla allt och att ha tät dialog med konstruktören.

 

Ett spännande projekt

 

För drygt ett år sen var den nya vårdbyggnaden nere på marknivå. Nu är den åtta våningar hög plus helikopterplatta. Även om arbetet går snabbt framåt är det fortfarande mycket kvar att göra.

 

Erik blir kvar på projektet hela vägen till mållinjen 2025 och känner sig minst sagt positiv.

 

– Det är ett jättespännande projekt och jättebra platsledning. Alla har stenkoll på allt som ska göras. Sen är det alltid jättekul att få vara med och utveckla sin egen hemstad. Att jag har fått mina två barn här gör ju också att projektet känns lite extra speciellt för mig, säger Erik.

 

Äldre Nyheter

2022-07-13

Nytt kvarter byggs på Öster Mälarstrand i Västerås: ”Älskar mitt jobb”

183 nya hyreslägenheter, ett parkeringsgarage i två plan och över 10 000 m² grund. När Kvarter Förseglet tar form är Carigons mättekniker Elinore Johansson på plats.

2022-05-25

”En extremt bra start på 2022”

Sedan 2017 har Carigon växt kontinuerligt och etablerat både ett och två nya kontor. Vad händer på de olika kontoren? Här är lägesrapporter från Carigon Örebro, Skaraborg och Mälardalen.

2022-02-17

Nytt bostadsområde i Hallsberg: ”Vi förbereder för 32 tomter”

Samsala etapp 2 är projektnamnet för det nya bostadsområdet som förbereds i Hallsberg. Här är vi på plats och mäter in det nya områdets vatten och avlopp, gator och belysning på beställning av NCC.

2022-01-10

Lär känna bröderna Carlsson – medgrundare av Carigon: ”Nästa steg är att starta i Skaraborg”

Emil och Adrian Carlsson var med och grundade Carigon Sverige AB när det begav sig och har sedan dess varit med under alla steg längs vägen. Nu är nästa mål att starta upp i Skaraborg.

2021-07-15

Vi söker mättekniker till Carigon Sverige AB

Carigon Sverige fortsätter att växa och därför söker vi nu fler duktiga mättekniker. Vi söker framförallt mättekniker som kan utgå från Skaraborg där vi har flera stora och fleråriga projekt. Är det dig vi söker?

2021-04-22

Slobodan på plats i Kumla – här växer Kungsparken fram

Kungsparken byggs i Kumla. Här blir det ett nytt vård- och omsorgsboende med 126 lägenheter på totalt 10 000 kvadratmeter. Slobodan Pavlovic som i oktober blev en del av Carigon berättar mer om både sig själv och projektet där OBK är totalentreprenör.

2021-04-21

Vi söker mättekniker till Carigon Mälardalen

Carigon fortsätter växa och söker nu fler duktiga mättekniker till Mälardalen. Är det dig vi söker?

2021-03-16

48 bostadsrätter byggs i Västerås: ”Alltid kul att arbeta med PEAB”

Projekt Tallgläntan byggs i Västerås tillsammans med PEAB. Mitt i snöyran arbetar Elinore Johansson – en av Carigons senaste förstärkningar – med att sätta ut hissgropar och fundament till de nya byggnaderna.

2021-02-25

Helt ny stadsdel växer fram i Västerås: ”Vårt andra projekt i området”

Ett år har gått sedan Emil och Erik startade upp Carigons dotterbolag i Mälardalen. Nu har verksamheten tagit fart ordentligt. Ett av flera projekt som är igång är trygghetsboendet i den helt nya stadsdelen Södra Källtorp i Västerås.

2021-02-02

Nytt reningsverk byggs i Nora: ”Många nya bekantskaper”

Det första spadtaget togs i november. Sedan dess har cirka 12 000 kubikmeter jord schaktats bort utifrån maskinstyrningsfilerna som Carigon skapat. Nu pågår ett omfattande arbete med pålutsättningen för vad som blir ett nytt reningsverk i Nora.

scroll top button