fbpx
×
2020-08-26

Finplanering som gör kulturen tillgänglig för alla

Kulturkvarteret växer fram i Örebro. Med sin spegelblanka fasad är det en iögonfallande byggnad som smälter in och sticker ut på samma gång. Vad som däremot inte är lika synligt är hur kulturen tillgängliggörs för alla. Bland annat genom noggrann finplanering.

Kulturkvarteret ska bli ett gränsöverskridande nav för lärande, upplevelser och möten. Här kommer både Stadsbiblioteket och Kulturskolan att husera från och med våren 2021 när byggnaden är klar för inflytt.

Carigon har varit med från start och det har gått ungefär ett år sedan senast vi besökte Kulturkvarteret för ett reportage. Då pågick arbetet med att märka ut alla fästen till glasfasaden. Idag pågår fortfarande en del arbete med byggnaden, men som mätpartner har Carigon nu gått vidare till finplaneringen.

– Nu hjälper vi NCC som är beställare med bland annat höjdsättningen på marken. Vi vill få fall från byggnaderna till brunnarna så att inte regnvattnet rinner mot fasaden. Det har varit en utmaning att få till höjderna i och med att Konserthuset, gamla Riksbankshuset och nya Kulturkvarteret alla ligger på lite olika höjd. Samtidigt ska det tillgänglighetsanpassas, så för att alla ska kunna ta sig fram får det inte vara för mycket lutning på ytorna heller, säger Adrian Carlsson, delägare och mättekniker på Carigon.

Att kulturen blir tillgänglig är en viktig del av projektet. Det har varit många parametrar för Adrian att ta i beaktning men det har underlättats av att Carigon har varit mätpartner för alla projektets delar. Precis som vid arbetet med byggnaden är finplaneringen uppdelad i etapper.

– Totalt är finplaneringen uppdelad i tre etapper och den första är snart klar. Cykelställen är på plats och plattytorna börjar också bli färdiga, så det ser redan väldigt bra ut. Det är ett spännande och kul projekt att jobba med. Vanligtvis gör vi bara modellerna men nu har vi fått projektera höjderna också, så det har varit extra roligt, säger Adrian.

Kulturkvarteret kommer att ägas och förvaltas av Örebroporten och Carigon kommer i princip att vara med på projektet tills nycklarna lämnas över. Den sista etappen blir finplaneringen där byggkojorna idag är placerade längs Nygatan.

Någon annan som kommer att vara med tills Kulturkvarteret är helt klart är Philip Oktay. Han är arbetsledare på NCC och har dialog med såväl Örebroporten som Carigon.

– Det har fungerat jättebra med Carigon som mätpartner! Vi har fått all hjälp som vi behövt och hela tiden hittat bra lösningar att presentera för Örebroporten och genomföra. Det är skönt med en bra mätpartner. Man vet att allt blir rätt och slipper stirra sig blind på bygghandlingarna. Nu kan vi utgå från verkligheten istället. Vi har hela tiden haft en bra dialog tillsammans och det har verkligen fungerat bra med Adrian och gänget, säger Philip.

Äldre Nyheter

2022-08-17

Mälarsjukhuset bygger 45 000 nya kvadratmeter för akutvård: ”Känns lite extra speciellt”

Sedan våren 2021 arbetar mättekniker Erik Johansson heltid på projektet i Eskilstuna som är ett av länets största byggprojekt någonsin och ska stå klart år 2025.

2022-07-13

Nytt kvarter byggs på Öster Mälarstrand i Västerås: ”Älskar mitt jobb”

183 nya hyreslägenheter, ett parkeringsgarage i två plan och över 10 000 m² grund. När Kvarter Förseglet tar form är Carigons mättekniker Elinore Johansson på plats.

2022-05-25

”En extremt bra start på 2022”

Sedan 2017 har Carigon växt kontinuerligt och etablerat både ett och två nya kontor. Vad händer på de olika kontoren? Här är lägesrapporter från Carigon Örebro, Skaraborg och Mälardalen.

2022-02-17

Nytt bostadsområde i Hallsberg: ”Vi förbereder för 32 tomter”

Samsala etapp 2 är projektnamnet för det nya bostadsområdet som förbereds i Hallsberg. Här är vi på plats och mäter in det nya områdets vatten och avlopp, gator och belysning på beställning av NCC.

2022-01-10

Lär känna bröderna Carlsson – medgrundare av Carigon: ”Nästa steg är att starta i Skaraborg”

Emil och Adrian Carlsson var med och grundade Carigon Sverige AB när det begav sig och har sedan dess varit med under alla steg längs vägen. Nu är nästa mål att starta upp i Skaraborg.

2021-07-15

Vi söker mättekniker till Carigon Sverige AB

Carigon Sverige fortsätter att växa och därför söker vi nu fler duktiga mättekniker. Vi söker framförallt mättekniker som kan utgå från Skaraborg där vi har flera stora och fleråriga projekt. Är det dig vi söker?

2021-04-22

Slobodan på plats i Kumla – här växer Kungsparken fram

Kungsparken byggs i Kumla. Här blir det ett nytt vård- och omsorgsboende med 126 lägenheter på totalt 10 000 kvadratmeter. Slobodan Pavlovic som i oktober blev en del av Carigon berättar mer om både sig själv och projektet där OBK är totalentreprenör.

2021-04-21

Vi söker mättekniker till Carigon Mälardalen

Carigon fortsätter växa och söker nu fler duktiga mättekniker till Mälardalen. Är det dig vi söker?

2021-03-16

48 bostadsrätter byggs i Västerås: ”Alltid kul att arbeta med PEAB”

Projekt Tallgläntan byggs i Västerås tillsammans med PEAB. Mitt i snöyran arbetar Elinore Johansson – en av Carigons senaste förstärkningar – med att sätta ut hissgropar och fundament till de nya byggnaderna.

2021-02-25

Helt ny stadsdel växer fram i Västerås: ”Vårt andra projekt i området”

Ett år har gått sedan Emil och Erik startade upp Carigons dotterbolag i Mälardalen. Nu har verksamheten tagit fart ordentligt. Ett av flera projekt som är igång är trygghetsboendet i den helt nya stadsdelen Södra Källtorp i Västerås.

scroll top button